Før jeg begynte å studere folkemusikk i Rauland, forbandt jeg folkemusikk hovedsakelig med hardingfele og områder som Telemark og Hardanger. Min største og beste oppdagelse var at folkemusikken i Norge var mye mer utbredt enn som så. Den fantes til og med i Vest-Agder, og gjennom studiene mine har et grunnleggende mål vært å løfte frem mindre kjent musikk (og dans) fra hjemtraktene. Dette speiler seg i avhandlingene mine som du kan lese nedenfor.
Trygve Eftestøl og det gamle spillet- om spillestil og et blikk mot "det gamle".
Denne masteroppgaven tar for seg spillestilen til Trygve Eftestøl fra Fjotland, Vest-Agder. Målet har vært å kunne peke ut elementer i spillet til Trygve som gjør stilen til nettopp det den er og hva det er som er viktig å fokusere på når man skal formidle denne musikken videre, sett ut i fra et knippe musikere som kjenner til Trygve og musikken hans, og min personlige oppfatning. Jeg personlig mener at Trygve har en spesiell og stilig måte å spille på, og det har resultert i et dypere dykk i hva som faktisk skjer i musikken. Flere av disse stilelementene som blir tatt opp i prosjektet blir også sagt å være alderdommelige og til dels lite brukt av musikere i dag, og jeg har derfor forsøkt å finne mulige svar på spørsmål som hvor gamle de er, hvor de kommer fra, hvorfor det er lite brukt i dag og også hvorfor det gamle er så viktig for oss. Jeg har også hatt et ønske om å kaste lys over Trygve Eftestøl, som en del av folkemusikk-Norge som har kommet litt i skyggen av "høystatusområder" som f.eks. indre Telemark og Hardanger.
-Vi har flott folkemusikk i Agder (Vest-Agder) også, og den skal vi være stolte av!
SPRINGEDANS FRA FJOTLAND
Udelt musikk til tredelt dans – eller tredelt musikk til tredelt dans?
Denne oppgaven forsøker å nøste opp i en uenighet om takta i den lokale springedansen fra Fjotland er tredelt eller udelt, og dermed om dansen tilhører den Vest-Norske eller den Øst-Norske springedanstradisjonen.
Gunleiv Helle,
en spelemann fra Flekkefjord
Flekkefjord er kanskje ikke det første stedet man tenker på når det gjelder folkemusikk, men den finnes! I denne årsoppgaven kan du lese om Gunleiv Helle (1858-1936) som bodde på Søyland i Flekkefjord. Gunleiv spilte fele og det finnes fem slåtter på noter etter ham.